Volvo Trucks dostarcza elektryczną śmieciarkę do MZGK w Bolesławcu

Volvo Trucks Polska dostarczyło kolejną elektryczną śmieciarkę. Mimo, że tego typu pojazdów jest dostarczanych przez Volvo coraz więcej, to po raz pierwszy zakupiony został bezpośrednio przez spółkę, której właścicielem jest miasto. Stroną udzielającą finansowania MZGK w Bolesławcu jest PKO Leasing, a transakcja ta, to wynik wygranego przetargu publicznego.

Do tej pory, wszystkie elektryczne pojazdy przeznaczone do odbioru odpadów dostarczane były do prywatnych spółek obsługujących miasta. Teraz, po raz pierwszy, na zakup tego typu pojazdu zdecydowała się spółka należąca do miasta – Miejski Zakład Gospodarki Komunalnej Sp. z o.o. w Bolesławcu.

Zakup ten poprzedzony został 3-tygodniowym testami w gminie miejskiej Bolesławiec. Bezpośredni użytkownicy tego pojazdu zwracali szczególną uwagę na wysoki komfort podczas realizowanych zadań, dzięki cichej i płynnej pracy Volvo FE Electric. Kolejnym istotnym aspektem, który przesądził o zakupie były duża ładowność i zasięg, umożliwiające zoptymalizowaną pracę śmieciarki.

„Ekologiczny kierunek rozwoju naszej Spółki skłonił nas do zakupu elektrycznej śmieciarki. Taki pojazd na drogach Bolesławca pozwoli nam ograniczyć emisje zanieczyszczeń do powietrza i zapewni cichy odbiór odpadów od mieszkańców, nawet we wczesnych godzinach porannych” – mówi Krzysztof Basiak Prezes Zarządu MZGK Sp. z o.o. w Bolesławcu. „Dzięki temu, że   posiadamy   instalacje   fotowoltaiczną   będziemy mogli naładować śmieciarkę wyprodukowanym przez nas prądem.’

Zakupiony przez MZGK Sp. z o.o. w Bolesławcu pojazd to Volvo FE Electric – 3 osiowe bezemisyjne podwozie, napędzane dwoma elektrycznymi silnikami połączonymi z 2-biegową skrzynią biegów, co zapewnia niezwykle płynną jazdę. Podwozie uzupełnione zostało zabudową w formie śmieciarki Medium X4, wyprodukowaną przez EKOCEL Zoeller Group. Połączenie podwozia elektrycznego i zabudowy sprawia, że pojazd nie tylko spełnia najwyższe standardy ekologiczne, ale także jest dostosowany do specyfiki miasta Bolesławiec.

Volvo FE najczęściej wykorzystywane jest do zadań realizowanych w miastach i na terenach zurbanizowanych. Jego polska dystrybucja rozpoczęła się w maju 2021 roku, a śmieciarka odebrana przez Bolesławiec jest już kolejną dostarczaną od tego czasu przez Volvo Trucks Polska.

W Volvo Trucks zawsze stawiamy na partnerskie relacje biznesowe, dlatego cieszymy się, że możemy dzielić ten moment z naszymi wieloletnimi partnerami, PKO Leasing oraz Ekocel. To dla naszych firm wspólna praca nad projektem, który integruje nowoczesność, ekologię i efektywność. Takie inicjatywy to dla Volvo więcej niż tylko dostawa pojazdu – to zaangażowanie w projektowanie przyszłości transportu komunalnego. Dziękujemy naszym partnerom za ich trwałe wsparcie i wspólną podróż w kierunku zrównoważonego rozwoju. Jesteśmy przekonani, że nasza współpraca przyczyni się do tworzenia jeszcze bardziej innowacyjnych i ekologicznych rozwiązań w przyszłości. Jesteśmy szczególnie zadowoleni z faktu, że nasza elektryczna śmieciarka trafia do Bolesławca, miasta, które aktywnie dąży do poprawy jakości życia swoich mieszkańców. Współpraca z Miejskim Zakładem Gospodarki Komunalnej  Sp. z o.o. w Bolesławcu podkreśla zaangażowanie obu stron w rozwijanie ekologicznych i innowacyjnych rozwiązań, które mają bezpośredni wpływ na otoczenie lokalnej społeczności. Wierzymy, że ta wspólna inicjatywa przyczyni się do budowy bardziej zrównoważonej przyszłości dla mieszkańców Bolesławca. – Marek Gawroński, E-Mobility & Sustainability Director Volvo Trucks Polska.

To podwójnie wyjątkowe wydarzenie, ponieważ jest wynikiem współpracy Volvo Trucks Polska z PKO Leasing i wygranego przetargu publicznego. Spółka udzieliła MZGK Sp. z o.o. w  Bolesławcu finansowania obejmującego nie tylko koszt samego pojazdu, ale również Złotego Kontraktu Serwisowego. Dzięki takiemu rozwiązaniu spółka miejska zyskuje pełną kontrolę kosztów, bezproblemową eksploatację pojazdu i maksymalną dyspozycyjność. Kontrakt obejmuje wszystkie naprawy, zużycie i obsługę zapobiegawczą, a także nieprzerwane monitorowanie w czasie rzeczywistym krytycznych podzespołów samochodu ciężarowego.

W swojej działalności mocno skupiamy się na wsparciu rozwoju elektromobilności w Polsce. Dlatego cieszy nas współpraca z partnerami, którzy patrzą w tym samym kierunku i której efektem jest rozwój miasta pod kątem wykorzystania nowoczesnych, ekologicznych rozwiązań poprzez rozbudowę flot zeroemisyjnych pojazdów komunalnych. Dzięki tego typu inicjatywom stajemy się częścią przedsięwzięcia, promującego troskę o środowisko naturalne i komfort życia mieszkańców Bolesławca. Nasze kompleksowe podejście, obejmujące nie tylko finansowanie samego pojazdu, ale również zapewnienie ciągłości eksploatacji, przyczynia się do efektywnego funkcjonowania floty komunalnej. W ten sposób umożliwiamy naszym klientom korzystanie z nowoczesnych, ekologicznych rozwiązań bez angażowania środków własnych, wspierając długofalowy cel miasta w kierunku zrównoważonego i przyjaznego dla środowiska rozwoju – mówi Piotr Gąska, Dyrektor Rynku Transportu Ciężkiego w PKO Leasing.

O PKO Leasing:

PKO Leasing S.A., należący do Grupy Kapitałowej PKO Banku Polskiego, jest liderem
w świadczeniu usług leasingowych w Polsce. Od 1999 roku nieprzerwanie wspiera przedsiębiorców, niezależnie od wielkości, branży i rodzaju prowadzonej działalności. Różnorodna oferta zawiera produkty dla każdego sektora biznesowego, od mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, do korporacji i klientów strategicznych. PKO Leasing finansuje pojazdy, maszyny i urządzenia, sprzęt medyczny, projekty inwestycyjne (np. linie technologiczne), jak i nieruchomości, sprzęt IT i oprogramowanie, samoloty, łodzie czy rowery. Z sukcesem rozwija platformę do sprzedaży samochodów nowych i używanych Automarket.pl. Wspiera również zieloną transformację, uczestnicząc w programie „Mój elektryk” i pomaga klientom w zarządzaniu ich flotą.
Z sukcesem rozwija PKO Leasing Online - w pełni cyfrowy, omnikanałowy proces zawierania transakcji leasingowych. Klienci firmowi mogą wygodnie, bezpiecznie i szybko skorzystać z finansowania leasingiem przedmiotów zakupionych zarówno w sklepach stacjonarnych, jak
i internetowych. PKO Leasing S.A. Jest również członkiem Związku Polskiego Leasingu.

Więcej: www.pkoleasing.pl

Ważne informacje o Volvo FE Electric:

·         Konfiguracja osi: Podwozie 6×2

·         Dopuszczalna masa całkowita zestawu: do 27 ton

·         Pojemność akumulatora:  375 kWh–4 akumulatory

·         Zasięg: Do 275 km

·         Czas ładowania (pełne naładowanie): 2,3h przy ładowaniu prądem stałym (150 kW)

·         Układ napędowy: elektryczny z dwubiegową skrzynią biegów, 800 Nm