Rekordowy rok 2022 dla Volvo Trucks! Najwyższy wolumen i wzrost udziałów rynkowych w 41 krajach!

Rok 2022 był rekordowy dla Volvo Trucks. Firma dostarczyła klientom najwyższą liczbę swoich samochodów ciężarowych, a także zwiększyła udziały rynkowe w 41 krajach.
Rekordowy rok 2022 dla Volvo Trucks!  Najwyższy wolumen i wzrost udziałów rynkowych  w 41 krajach!
W 2022 roku Volvo Trucks osiągnęło najwyższy wolumen i wzrost udziałów rynkowych w 41 krajach!

W 2022 roku Volvo Trucks osiągnęło najlepsze wyniki w historii firmy. Globalny producent samochodów ciężarowych dostarczył 145 195 pojazdów w 2022 roku, co stanowi wzrost o 19% w stosunku do roku 2021, kiedy to dostarczono ich 122 525. Volvo Trucks zwiększyło również swój udział w segmencie samochodów ciężarowych >16t na 41 rynkach na całym świecie. Rekordowe dostawy i wzrost udziału w rynku należy rozpatrywać w kontekście niedoborów w łańcuchu dostaw, które dominowały przez cały rok

„Mieliśmy fantastyczny rok, zwłaszcza biorąc  pod uwagę niepewne i trudne czasy, w których żyjemy. Pomimo przerw w łańcuchach dostaw i zakłóceń w produkcji, udało nam się znacznie zwiększyć wolumeny i wyjechać naszymi pojazdami do klientów, aby mogli się rozwijać i doskonaliść swoje biznesy. Jest to możliwe dzięki ścisłej współpracy z dostawcami oraz ciężkiej pracy w naszej własnej organizacji i u naszych dealerów. – mówi Roger Alm, President Volvo Trucks

W europie Volvo Trucks ma udział w  rynku na poziomie 18,2%, co jest najwyższym wynikiem w historii. Volvo Trucks jest liderem w kilku krajach europejskich. Spółka zwiększyła swoje udziały w rynku Ameryki Północnej i Australii, odpowiednio do 10,8% i 17,0%. W Brazylii, Volvo Trucks zwiększyło swoje udziały do 24,6% i tym samym po raz pierwszy w historii zostało liderem tego rynku.

„W ostatnim roku,  z sukcesem wprowadziliśmy nowe produkty i usługi, a także sprzedaliśmy pojazdy wielu nowym klientom. Informacje zwrotne, które od nich otrzymujemy są takie, że naprawdę doceniają nasze wysokiej jakości i oszczędne samochody ciężarowe, a także profesjonalne i szybkie wsparcie, jakie otrzymują od naszej rozległej sieci dealerów i warsztatów. Wszystkie te czynniki składają się na ich własną rentowność” – mówi Roger Alm.

Lider w dziedzinie elektryfikacji transportu.

Volvo Trucks rozpoczęło seryjną produkcję ciężkich samochodów ciężarowych z napędem elektrycznym w 2022 roku, jako pierwszy światowy producent. Dostawy elektryków wykazują obecnie wyraźnie rosnący trend w zakresie transportu bezemisyjnego. Stany Zjednoczone, Holandia, Niemcy, Norwegia i Szwecja to obecnie największe rynki dla elektrycznych samochodów ciężarowych.

„Wielu naszych klientów, zarówno w europie, jak i na arenie międzynarodowej, rozpoczęło w ostatnim roku przejście na elektryfikację swoich działań. Wyraźnie widzą, że transport o zerowej emisji to rosnąca i ekscytująca okazja biznesowa. Jestem głeboko przekonany, że ten trend będzie się utrzymywał i szybko przybierał na sile w nadchodzących latach” – mówi Roger Alm

Europa oznacza UE, w tym Norwegię, Szwajcarię i Wielką Brytanię.

Tekst obejmuje treści dostarczone przez IHS Markit, ihsmarkit.com

Ameryka Północna (USA i Kanada), źródkło: Wards Automotive, wordsauto.com

Australia, źródło: Truck Industry Council, https://www.truck-industry-council.org/

Brazil, źródło: Anfavea, Brazilian Association of Automotive Vehicle Manufacturers, https://anfavea.com.br