Volvo Trucks przedstawia nowe Volvo FH16 — połączenie komfortu z mocą w celu uzyskania najwyższej wydajności

Firma Volvo Trucks wprowadziła na rynek nową generację Volvo FH16, która z powodzeniem łączy nowe funkcje bezpieczeństwa, zaprojektowane pod kątem potrzeb kierowcy środowisko pracy i najnowsze technologie, aby zapewnić Klientom wyższą wydajność. Nowy flagowy model należy do nowej generacji pojazdów Volvo Trucks zaprojektowanych z myślą o kierowcy.
Volvo Trucks przestawia nowe Volvo FH16
„Volvo FH16 poradzi sobie z najtrudniejszymi zadaniami, a jednocześnie zapewni Klientom i Kierowcom to, co najlepsze” — deklaruje Roger Alm, prezes Volvo Trucks.

„Volvo FH16 jest oryginalnym produktem najwyższej klasy, który poradzi sobie z najtrudniejszymi zadaniami, a jednocześnie zapewni Klientom i Kierowcom to, co najlepsze” — deklaruje Roger Alm, prezes Volvo Trucks. „Wraz z tą nową generacją stworzyliśmy pakiet, w którym nie ma kompromisów pomiędzy mocą, a oszczędnością paliwa, komfortem i stylem”.

„Volvo FH16 zapewnia wszystko, czego oczekujesz od samochodu ciężarowego Volvo, i w ten sposób umacnia naszą pozycję jako marki pojazdów do trudnych przewozów długodystansowych ciężkich ładunków” — dodaje.

Odważny wygląd odzwierciedla inteligentne technologie

O charakterze wyglądu zewnętrznego nowego samochodu ciężarowego decydują lśniące jak kryształy reflektory w kształcie litery V, co odzwierciedla inteligentne technologie wykorzystywane w pojazdach tego rodzaju. Mocny charakter i dziedzictwo flagowego modelu Volvo FH16 wzbogaca krata wlotu powietrza z motywem wodospadu. Panele reflektorów zaś przesunięto nieco na zewnątrz, aby poprawić aerodynamikę pojazdu i nadać mu bardziej zdecydowany wygląd.

„W nowym Volvo FH16 przeprojektowaliśmy i udoskonaliliśmy najbardziej ikoniczne elementy stylistyczne z wcześniejszych generacji”. „Na przykład nowe, zaawansowane technologicznie reflektory podkreślają niepowtarzalność oświetlenia pojazdu, a cały przód został przeprojektowany w celu zwiększenia wrażenia” — wyjaśnia Ismail Ovacik, główny projektant odpowiedzialny za wygląd zewnętrzny samochodów ciężarowych Volvo Trucks.

Volvo FH16 jest inteligentniejsze i wykorzystuje łączność w większym stopniu niż kiedykolwiek wcześniej. To właśnie odzwierciedla jego wygląd — odważniejszy, bardziej wyrafinowany i zdecydowany” — dodaje.

Zmodernizowane otoczenie kierowcy zaprojektowane pod kątem potrzeb człowieka

Wnętrze nowego Volvo FH16 zostało zaprojektowane z myślą o kierowcach. Nowe akcenty kolorystyczne i wysokiej jakości wykończenie składają się na wrażenie ekskluzywności. Zmodernizowana deska rozdzielcza zawiera nowe, praktyczne schowki i całkowicie cyfrowy 12-calowy wyświetlacz zestawu wskaźników o wysokiej rozdzielczości. Kierowca może wybierać między czterema różnymi widokami ekranu, w zależności od sytuacji jazdy i informacji, które chce wyświetlić.

Stanowisko kierowcy można także wyposażyć w 9-calowy wyświetlacz dodatkowy obsługujący system Infotainment, nawigację, informacje o transporcie i obraz z kamer monitorujących. Wyświetlacz jest łatwo dostępny z fotela kierowcy. Można go obsługiwać różnymi sposobami: za pomocą intuicyjnie umieszczonych przycisków na kierownicy, głosowo lub bezpośrednio za pośrednictwem ekranu dotykowego i panelu sterowania.

Zarówno na wyświetlaczu zestawu wskaźników, jak i dodatkowym interfejs można wyświetlać w jednym z wielu języków.

W nowych samochodach ciężarowych wybierak zakresów I-Shift został zaprojektowany na nowo. Teraz znajdują się na nim podświetlane symbole wyboru biegów, a nowe tryby jazdy umożliwiają osiągnięcie optymalnej wydajności.

Poprawiona zwrotność i produktywność

Zwiększona nośność przedniej osi oraz poprawione kąty skrętu osi wleczonej i pchanej zapewniają lepszą zwrotność i wyższą produktywność nowego Volvo FH16. Na potrzeby szczególnie wymagających operacji przygotowano nową oś zespoloną o nośności 38 ton.

Reflektory z aktywnymi światłami mijania

Volvo FH16 z aktywnymi światłami mijania zdecydowanie zwiększa bezpieczeństwo, ponieważ automatycznie wyłączają wybrane segmenty świateł drogowych LED, kiedy samochód ciężarowy zbliża się do innych pojazdów. Światła drogowe są dostosowywane, kiedy kamera i radar wykryją inne pojazdy lub kiedy kamera wykryje zmiany ilości światła wokół samochodu ciężarowego.

Do innych funkcji zwiększających bezpieczeństwo należy tempomat sterujący prędkością przy zjeździe ze wzniesienia (tempomat zjazdowy), który ustawia maksymalną prędkość, aby ułatwić zapobieganie niepożądanemu przyspieszeniu, a także udoskonalony tempomat adaptacyjny (ACC), który działa w całym zakresie prędkości, nawet do 0 km/h.

Standardowe wyposażenie nowych samochodów ciężarowych stanowi obecnie Elektronicznie Sterowany Układ Hamulcowy (EBS) konieczny do działania takich funkcji jak Układ Ostrzegający o Niebezpieczeństwie Kolizji z funkcją Hamowanie Awaryjne oraz Układ Stabilizacji Toru Jazdy. Jako opcja jest dostępny Aktywny Układ Kierowniczy Volvo z takimi systemami bezpieczeństwa jak Układ Monitorowania Pasa Ruchu i wspomaganie stabilności.

Nowe Volvo FH16 wyposażono także w system rozpoznawania znaków drogowych, które są wyświetlane na wyświetlaczu zestawu wskaźników. System wykrywa takie znaki, jak ograniczenia wyprzedzania, rodzaj drogi i ograniczenia prędkości.

Istnieje także możliwość uzyskania lepszej widoczności — wystarczy zamontować po stronie pasażera kamerę przesyłającą widok z boku pojazdu na wyświetlacz dodatkowy.

Idealne połączenie do wymagających zadań

Dzięki połączeniu 16-litrowego silnika o mocy do 750 KM, lepszej zwrotności, najnowszej technologii bezpieczeństwa i większego wspomagania pracy kierowcy, nowe Volvo FH16 zapewnia doskonałą wydajność w przypadku najbardziej wymagających zadań transportowych.

Nowe kontrakty serwisowe pomagają Klientom poprawić płynność finansową

Szybki rozwój usług korzystających z łączności (connected services) oferuje przewoźnikom nowe sposoby zwiększania dyspozycyjności pojazdu i optymalizacji zużycia paliwa.

Volvo Trucks wprowadza Kontrakt Serwisowy Volvo Flexi-Gold, który zapewnia taki sam zakres ochrony jak Złoty Kontrakt Serwisowy Volvo, przy takim samym przewidywalnym koszcie, ale z większą elastycznością pozwalającą na dostosowanie do zmieniających się potrzeb biznesowych. Opłaty miesięczne są różne dzięki 40% elastyczności szacowanego rocznego przebiegu. Dzięki temu przewoźnicy mogą elastyczniej dostosowywać działalność do sezonowych zmian i zmienności popytu.

„Wiele firm transportowych potrzebuje większej elastyczności kontraktów serwisowych. Obecnie mamy już technologię pozwalającą wprowadzić dynamiczne rozwiązania wykorzystujące łączność” — mówi Thomas Niemeijer, menedżer ds. rozwoju biznesu kontraktów serwisowych w Volvo Trucks.

Kontrakt Serwisowy Volvo Flexi-Gold jest już dostępny na wybranych rynkach i będzie stopniowo wprowadzany na kolejnych.

Fakty dotyczące nowego Volvo FH16

• Kabiny: kabina sypialna z obniżonym dachem, kabina sypialna, kabiny Globetrotter, Globetrotter XL i Globetrotter XXL. Pakiety wykończeń zewnętrznych i wewnętrznych pozwalające nadać pojazdowi indywidualny charakter.

• Silniki: Dostępne silniki wysokoprężne zgodne z różnymi normami emisji. Silnik D16K zgodny z Euro 6 Step D jest dostępny w wersjach 550 KM/2800 Nm, 650 KM/3150 Nm i 750 KM/3550 Nm.

• System zmiany biegów: I-Shift z pakietami oprogramowania dla różnych obszarów zastosowania.

LINK do filmu

LINK do zdjęć w wysokiej rozdzielczości